Ceai de fructe de paducel
Păducelul posedă o serie de proprietăți benefice, care contribuie la reducerea tensiunii arteriale și acționează ca un calmant. Infuzia din fructe este cunoscută prin faptul că:
- stimulează activitatea cardiacă;
- manifestă efect antispasmodic și sedativ moderat;
- micșorează nivelul colesterolului din sânge;
- îmbunătățește coagularea sângelui.
Indicații terapeutice:
- Fructele de păducel sunt utilizate în terapia complexă a tulburărilor funcționale ale activității cardiovasculare (în cazul palpitațiilor, insomniei și hipertensiuni arteriale). În rezultat, are loc îmbunătățirea stării generale, reducerea moderată a tensiunii arteriale, diminuarea sau dispariția durerilor de cap, tinitusului și amețelilor, scăderea nivelului de colesterol din sânge, precum și se observă o îmbunătățire a echilibrului electrolitic și a coagulării sângelui.
- În boala coronariană, folosirea păducelului are un efect pozitiv asupra stării miocardului și a circulației coronariene.
- Ca preparat cardiotonic și ameliorator al circulației sanguine, fructele de păducel sunt recomandate în cazul manifestării primelor indicii de tulburări circulatorii la vârstnici, simptomelor de menopauză, tirotoxicoză, ateroscleroză și nevroză cardiacă, și de asemenea, pentru prevenirea și tratamentul aritmiilor și insuficienței cardiovasculare în contextul bolilor infecțioase.
- În cazul hipogalacției, infuzia de păducel poate spori lactația și diminua tulburările dispeptice la sugari.
Recomandări pentru preparare și utilizare
Peste o lingură (15 g) de fructe se toarnă 300 ml (1,5 căni) de apă clocotită și se lasă să se infuzeze. Infuzia obținută trebuie să fie consumată de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.